Jablka v těstíčku
Jablka v těstíčku – Apfelkücherl
Tato jablka mi dělala babička v zimě většinou jako odpolední svačinu. Chutnají mi dodnes!
Ingredience na 4 porce: 4 jablka (nejraději nakyslá), ¼ l piva (můžete však použít i víno nebo mléko), špetka soli, 2 vejce, 200 g polohrubé nebo hladké mouky + dalších asi 5 lžic mouky na obalování, 2 lžíce cukru, 1 – 2 lžičky mleté skořice, přepuštěné máslo nebo jiný vhodný tuk na smažení.
Postup: Jablka oloupeme, odstraníme stopku a zbytky okvětí. Jablka nakrájíme na kolečka silná ½ – 1 cm – většinou jich z jednoho jablka nakrájím 5. Kulatým vykrajovátkem odstraníme jaderníky.
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh.
Žloutky osolíme a rozšleháme v mixéru s tekutinou. Šleháme dál a přisypáváme postupně mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
V mouce obalíme plátky jablek, máčíme v těstíčku a velmi zvolna smažíme po obou stranách dozlatova.
Hotová jablka obalujeme v cukru smíchaném se skořicí. Podáváme horké.