Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapékané těstoviny

 

zapékané těstoviny

Bezmasé a celkem laciné jídlo. Kdo však nutně musí mít v pokrmu masitou složku, do směsi k zapékání vmíchá pokrájenou šunku nebo uzené maso. Rozpis je na 5 porcí.

 

Ingredience: 500 g těstovin dle vlastního výběru, sůl, 100 g sádla nebo másla, 30 g hladké mouky, 400 ml mléka, muškátový oříšek, asi 25 g strouhanky, 100 g strouhaného parmazánu (ementálu, čedaru), 3 vejce.

 

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu a scedíme. Z poloviny tuku a mouky umícháme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání rozředíme polovinou dávky mléka. Vzniklou kaši okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a provaříme.

 

Druhou polovinou tuku vymažeme pekáč a vysypeme strouhankou. Uvařené těstoviny smícháme s mléčnou kaší, osolíme a vložíme do pekáče. Na povrchu posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby.

 

Ve zbylé polovině mléka rozmícháme vejce a předpečené těstoviny směsí zalijeme. V troubě dopečeme do růžova.

 

Podáváme s kyselými okurkami, nakládanými houbami, zeleninovými saláty apod.