Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbové řízky v horkovzdušné fritéze

houbové řízky v HV

Chutnají opravdu po houbách a ne po použitém oleji. Energetická hodnota hotových řízků je až o 25 % nižší oproti klasicky smaženým (to jsem vyzkoušela, zvážila a propočítala). Nejsou sice tak úplně do tmavězlatavé barvy vysmažené jako z oleje, obal je ale stejně křupavý a voňavý!

 

Houby (nakrájené na plátky asi 7 mm silné a osolené) obalujeme klasicky v trojbalu, jedna změna tady přece jen je. Musíme si připravit obalovací strouhankovou směs namísto obyčejné strouhanky. Do každých 50 g strouhanky přidáme 15 g oleje a společně smísíme jako drobenku. Já jsem na obalení 280 g lesních hub (hřib smrkový) potřebovala 105 g hotové obalovací směsi – tedy kromě mouky a rozšlehaných vajec. Obalujeme ve známém pořadí: mouka, vejce, strouhanka (zde strouhanková směs s olejem).

 

Obalené kousky hub pak poskládáme do koše horkovzdušné fritézy (řízky z 280 g hub jsem fritovala nadvakrát). Fritujeme při teplotě 200°C 2 x 7 minut, po prvních 7 minutách řízky obrátíme. Vkládáme-li koš do studené fritézy, fritujeme 10 + 7 minut.

 

Určitě by se takto obalené houbové řízky daly péct stejným způsobem na vhodné (drátěné) podložce v horkovzdušné troubě, v kombinované mikrovlnce s horkovzduchem a grilem, v obyčejné elektrické troubě nebo i remosce.

 

Z těch 280 g hub jsem si připravila 2 porce; k obědu a k večeři. Oproti smaženým v oleji měly celkem o cca 900 kJ energie méně. Pro toho, kdo musí kilojouly a obsah tuku ve stravě hlídat, je to celkem významná hodnota.