Hříbky v pikantním vinném těstíčku
Najdete-li hezké exempláře hřibu dubového nebo smrkového s kloboukem o průměru okolo 10 – 12 cm, pokrájejte je na výšku včetně buclaté nohy. Ideální plátky jsou 7 – 10 mm. Řezy jemně osolte, máčejte v těstíčku následujícího složení (rozpis stačí na obalení asi ½ kg hub) a smažte ve vyšší vrstvě tuku do tmavší zlaté barvy.
Chutnají mnohem lépe, než upravené v klasickém trojbalu a zároveň jsou méně „napité“ tukem. Doplníme bramborami vařenými, pečenými, smaženými. Můžeme servírovat i majonézovou studenou omáčku, ta ale není nutná.
Na těstíčko: 100 ml suchého bílého vína, 2 vejce, 2 lžíce mléka, asi 6 lžic polohrubé nebo hladké mouky, najemno sekaná feferonka, trochu oblíbeného grilovacího koření nebo granulovaného sušeného česneku, sůl.
Postup: Vše vymícháme v hladké hustější těstíčko, máčíme houby, které smažíme po obou stranách.