Čočka se sázeným vejcem
Bývala to (a možná někde někdy ještě je) noční můra a postrach školních a podnikových jídelen. Ovšem dobře připravená představuje chutný a nutričně bohatý pokrm. Nezanedbatelný je obsah bílkovin a tolik důležité vlákniny.
Vařím ji jen zřídka, z luštěnin dávám totiž přednost našemu domácímu hrachu. Možná právě proto se na ni vždycky těšíme ;-)
Ingredience na 4 porce: 350 - 400 g suché čočky, 1 větší cibule, 80 – 100 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, 8 vajec, sůl, ocet; podle chuti ještě dvě hrsti vepřových škvarků (to je asi 100 g) a další cibule.
Postup: čočku propereme, na 3 hodiny nebo i přes noc namočíme do vlažné vody. Uvaříme do měkka na mírném ohni.
Nadrobno krájenou cibuli osmažíme na ¾ dávky sádla, zaprášíme moukou a zasmažíme. Přidáme k čočce, dobře mícháme a čočku dovaříme. Nakonec osolíme a ochutíme octem.
Na zbytku sádla upravíme vejce jako volská oka, která při servírování klademe na porci čočky. Můžeme ještě dodatečně omastit rozpečenými škvarky a smaženou cibulkou.
Můžeme také vejce uvařit natvrdo a rozpůlit nebo rozčtvrtit. To v případě, že si nejsme jisti čerstvostí a jakostí vajec. Někdo z „hygienických“ důvodů dokáže obracet volská oka a péct je z obou stran! To je pro mne neomluvitelné a odsouzeníhodné zvěrstvo - takto zničit polotekutý žloutek! To raději ta do naprostého tvrda a mrtva uvařená.
Jako příloha se hodí různé zeleninové saláty s jednoduchým octovým dresinkem nebo klasika – kyselá okurka.