Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palačinky s fazolovou náplní

 

 

palačinky plněné fazolovou náplní

 

Je listopad, venku je sychravo, čtyři nad nulou a vy musíte jít ven? Pak je dobré k snídani či svačině připravit teplé palačinky s pikantní náplní. Třeba tyto na způsob mexických enchiladas. Náplň můžete mít hotovou, připravenou předem. Nebo si (jako já) uvaříte fazole na mexický způsob, zavaříte je do menších sklenic. Pak už je jen stačí ohřát a plnit hotové palačinky. Z uvedených množství připravíte asi 12 plněných palačinek (4 – 6 porcí). Na obvyklou porci stačí 2 palačinky, pro jedlíky servírujte 3 a více!

 

Ingredience na fazolovou náplň: 250 g suchých fazolí (nebo 625 g fazolí předem vařených či scezených konzervovaných), chilli papričky podle chuti – náplň by měla být docela ostrá, 50 g uzené slaniny, 1 větší cibule, 2 zeleninové papriky, 200 ml pasírovaných rajčat, sůl, pepř.

 

Postup: Den předem namočené fazole uvaříme; máme-li již hotové, tato procedura odpadá. Drobně pokrájenou slaninu rozškvaříme, osmažíme na ní krájenou cibuli. Přidáme nakrájenou zeleninovou papriku a chilli papričky, osolíme, opepříme a podusíme do částečného změknutí. Přidáme pasírovaná rajčata a fazole. Ještě dál dusíme, snažíme se odpařit přebytečné množství tekutiny.

 

Hotové pomačkáme vidličkou, mačkadlem na brambory a nebo krátce promixujeme. Výhodou je, pokud máme druh fazolí, které se snadno rozvářejí (já pěstuji italskou odrůdu Borlotta), pak stačí jen promíchat drátěnou šlehací metlou a náplň dostane ideální konzistenci. Dodatečně můžeme dokořenit bylinkami podle vlastní chuti.

 

Ingredience na palačinky: 2 vejce, ½ l mléka, asi 300 g polohrubé nebo hladké mouky, sůl, tuk na pečení.

 

Postup: Vejce osolíme špetkou soli, šleháme a postupně přiléváme mléko. Stále šleháme a přisypáváme mouku. Na vymaštěné pánvičce pečeme (po obou stranách) tenké palačinky.

 

Palačinky rozpůlíme, plníme fazolovou náplní a přeložíme do čtvrtkruhu nebo do kornoutu. Můžeme plnit také celé palačinky, srolovat, posypat strouhaným sýrem a krátce zapéct do rozpuštění sýra. Podáváme teplé.

 

Kdo by si chtěl naplnit fazolemi úžasné mexické enchiladas, recept na jejich jednoduchou přípravu nalezne na  http://www.labuznik.cz/recept/enchiladas-palacinky-plnene-fazolovym-kremem/