Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čerstvé rýžové nudle - Fresh rice noodles

 

 

čerstvé rýžové nudle

 

Vaří se z nich například oblíbené Chicken chow fun; zkusila jsem i polévku Pho Bo.

Jistě mnozí namítnou, proč se zdržovat s výrobou, když si je můžeme suché koupit a velmi rychle uvařit. Ano, koupit si je můžete ve větších městech v marketech. Ale na venkově? Trmácet se (jako v mém případě) kvůli nim tam a zpět celkem 60 km? Já si dopřeji úžasné kuchařské dobrodružství a připravím si je čerstvé vlastníma rukama doma.

Vyrobit je mohu z úplně obyčejných surovin. I tu mouku si z rýže melu sama. Stačí mixér, tříštivý kávomlýnek a husté síto na oddělení hrubých podílů. Kdo nemá, mouku koupí ;-)

Čerstvé rýžové nudle se připravují na páře – obrázkový postup najdete třeba na těchto stránkách: http://www.graceyoung.com/2016/05/how-to-make-fresh-rice-noodles/ , já zkusila mikrovlnku. S výborným výsledkem. Potřebujete jen tu mikrovlnku, větší nádobu s poklicí a jednu o trochu menší plochou nádobu bez poklice. Nádobí musí být samozřejmě vhodné do MW.

Nudle jsou oproti těm koupeným sice nepravidelnější (podle toho, jak přesně jsme je krájeli), zato nesou punc ruční práce. A ta se dnes cení!

 

Ingredience: 250 g rýžové mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 1/2 KL soli, 1/2 l vody, 1/2 dl oleje + další na vymazávání nádoby.

 

Postup: Smícháme sypké ingredience, promícháme, zalijeme studenou vodou a metličkou prošleháme. Přidáme olej a znovu dobře prošleháme. Necháme chvíli stát, aby mouka a škrob přijaly vodu.

Do větší nádoby nalijeme asi 1 cm vody, přikryjeme a dáme do MW předehřát do varu. Menší nádobu vymažeme velmi lehce olejem a nalijeme tenoučkou vrstvu těstíčka (předem znovu promíchaného).

 

těsto v menší nádobě

Pak menší nádobu vložíme do větší nádoby s vařící vodou,

ve vodní lázni

přikryjeme,

nádobu zakryjeme

v této provizorní vodní lázni dáme vařit na 2 – 2,5 minuty – podle výkonu trouby.

dáme vařit

Pracujeme opatrně, při neopatrné manipulaci hrozí opaření!

Hotovou placku opatrně vyjmeme,

uvařená placka

položíme na talíř k vychladnutí. Stejným způsobem uvaříme další placky a skládáme je na sebe.

placky skládáme na sebe

Ukládáme-li placky vždy mastným spodkem na suchý povrch té předchozí, placky se neslepí.

Placky rozkrájíme na nudle široké podle potřeby

krájíme na nudle

a použijeme k přípravě pokrmu.