Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babočky - bulky s marmeládou

babočky - sladké pečivo

Efektní a při tom docela obyčejné sladké pečivo z kynutého těsta. K odpolednímu čaji nebo kávě.

Recept a další inspiraci jsem našla na webu „russianfood*com“.

 

Ingredience – na těsto: 200 g marmelády, 500 g mouky (hladká, polohrubá), 200 ml mléka, 2 vejce, 75 g másla, droždí čerstvé nebo suché (pro ½ kg mouky), 90 g cukru (kdo málo sladí, sníží třeba až na polovinu), ½ lžičky soli, tuk na plech (kdo peče na pečpapíru nebo nepřilnavém nádobí, může vynechat), mouka na podsypání při vyvalování;

na potření: 1 – 2 lžičky mléka, 1 vejce;

na sirup (lze vynechat): 100 ml vody, 50 g cukru.

 

Postup: Z mléka, části mouky, droždí, špetky soli a 1 lžičky cukru vyrobíme kvásek. Po jeho vykynutí zaděláme vláčné těsto ze zbývající části mouky, cukru, vajec a změklého másla. Necháme kynout, během kynutí jednou až dvakrát krátce prohněteme.

 

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvoříme kuličky. Ty rozválíme na podlouhlou placku. Potřeme marmeládou tak, aby okraje zůstaly suché.

 

pomazat marmeládou

 

Stočíme jako roládu a otočíme spojem nahoru. Špičky spojíme nad „švem“ válečku k sobě.

 

špičky spojit nad švem

 

Otočíme spojem dolů a kraje válečku nařízneme z obou stran tak, aby střed zůstal vcelku.

 

strany válečku nakrojíme

 

Získaná „křidélka“ vytočíme řeznou plochou vzhůru.

 

křidélka otočíme vzhůru

 

Přeneseme na plech a necháme ještě asi 20 minut kynout. Před vložením do trouby pomažeme vejcem rozmíchaným v trošce mléka. Pečeme při 180°C do zlatohněda.

V originálu receptu se ještě hotové pečivo po vytažení z trouby potírá sirupem (cukr rozvaříme ve vodě asi 2 – 3 minuty). Pečivo se pak úžasně leskne, ale zároveň je lepkavé. Kdo nechce příliš sladit, tuto úpravu vynechá. Kdo nechce potírat lepkavým sirupem, nakonec lehce pocukruje, jak je v kraji zvykem ;-) .

babočky