Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levná modelovací hmota

 

 

květiny

 

Jistě všichni známe tu pravou marcipánovou hmotu nebo levnější náhražku se sušeným mlékem. Tahle vyjde ještě daleko levněji. Použít se dá jako potahovací hmota na povrch dortů či zákusků, jako hmota na modelování jednoduchých figurek, květů apod.

V e-shopech zaměřených na cukráře prodávají cosi podobného (také bez mandlí či sušeného mléka se složením: voda, práškový cukr, glukózový sirup, agar-agar, rostlinný tuk, mandlové aroma, barvivo, konzervant) pod názvem Cukrářská potahovací hmota K2. Pravda, ta jejich je sněhobílá, kdežto moje je smetanově zbarvená. Pokud ji používám jako probarvenou, není co řešit. Přírodně smetanová je ideální ke tvarování velikonočních dekoračních a při tom „jedlých“ miniberánků.

 

beránci

 

Nakonec to nejdůležitější – chuť i barevný odstín si vyrobíte podle své potřeby - aroma a barva je jen a jen na vás!

 

Ingredience: 50 ml vody, 25 g másla, 50 g hladké mouky, 165 g moučkového cukru, mandlové nebo jiné vhodné aroma, gelová potravinářská barva.

 

Postup: Vodu s máslem přivedeme k varu, vsypeme mouku a umícháme hladké těsto, jako když děláme odpalované. Necháme vychladnout. Na vále pak zapracujeme do hmoty moučkový cukr do vytvoření vláčně tvárné hmoty. Podle potřeby ochutíme aromatem a obarvíme potravinářským barvivem.

Je vhodné před tvarováním (vyvalování, modelování) rukama hmotu propracovat a tím ji zahřát. Je pak tvárnější. Při použití hmoty k potažení dortu pracujte s trojnásobným množstvím.

 

použití modelovací hmoty