Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivní muffins se sýrem

 

pivní muffins

Výtečná alternativa k sladkým muffinám. Mohou se podávat spolu se zeleninovým salátem také jako příloha k pečenému masu. Rozpis ingrediencí je na 6 kusů.

 

1 kus má přibližně tyto nutriční hodnoty: Energie 950 kJ; bílkoviny 7,5 g; tuky 12,5 g; sacharidy 19,5 g; vláknina 0,7 g.

 

Ingredience: 140 g hladké mouky, lžička cukru, 1 rovná lžíce kypřícího prášku, sůl, mletý pepř, 30 g másla, 1 vejce, vrchovatá lžička (nebo i dvě) ostré hořčice, 160 ml piva, 120 g čedaru, plísňového nebo zrajícího sýra, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy - máte-li plechovou. Kvalitní nepřilnavé povrchy mazat a vysypávat nemusíte.

 

Postup: Na teple necháme povolit máslo. Polovinu sýra nasekáme (rozdrobíme) nadrobno, druhou polovinu rozdělíme na 6 dílů. Vymažeme a vysypeme formu na muffiny.

 

V jedné míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, pepř a nasekaný sýr. V druhé nádobě rozšleháme změklé máslo, vejce, pivo a hořčici. Poté obě směsi spolu lehce promísíme.

 

Do důlků formy rozdělíme přibližně polovinu těsta, lehce vmáčkneme kousky sýra a překryjeme druhou částí těsta. Důlky neplníme až po okraj, těsto během pečení nabude. Pečeme do zezlátnutí povrchu, o dobrém propečení se přesvědčíme vpichem špejle.

pivní muffins se sýrem

Servírujeme teplé nebo vychladlé s čerstvou zeleninou, příp. jako přílohu k masu.