Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slané ořechové pečivo se sýrem

 

slané ořechové pečivo

Letos se urodilo opravdu hodně vlašských ořechů. Nemáme moc v oblibě sladkou chuť a tak jsem v mnoha receptářích, kuchařkách i na internetu hledala recept na slané pečivo obsahující ořechy ve hmotě, nikoli jako ozdobu. Žádný vhodný jsem však nikde nenalezla, musela jsem začít tvořit. Po několika pokusech jsem dospěla k tomuto slanému pečivu, které je dobré plněné sýrovou pomazánkou nebo i jen tak jako zákusek k vínu a čaji.

 

Ingredience: 2 větší vejce, 100 g mletých jader vlašských ořechů, 80 ml smetany, 45 g strouhaného parmazánu (Grana Padano, Pecorino apod.), asi 100 g polohrubé mouky, sůl (podle druhu sýra – stačí i 1/2 lžičky), ½ lžičky prášku do pečiva, na náplň asi 250 - 300 g tužší, ne moc vlhké sýrové pomazánky.

Postup: Ve šlehači (pracujeme při vyšších obrátkách) zpěníme osolená vejce se smetanou. Pak postupně při nižších obrátkách vmícháme mleté ořechy a strouhaný sýr. Nakonec mouku s práškem do pečiva.

Dvěma kávovými lžičkami tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem z těsta hromádky, které zploštíme na asi 4 mm, přitom se snažíme udržet kulatý tvar. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.

slané ořechové

Z uvedeného množství vyrobíte 20 - 24 placiček, které můžete (ale nemusíte ;-) ) po dvou slepovat sýrovou pomazánkou ochucenou podle vlastního vkusu. Mám vyzkoušeno plnit pomazánkou ze smetanového taveného sýra ochucenou jemně mletým uzeným masem a křenem. Tyto kousky spolehlivě zmizí první :D .