Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční pečivo OVEČKY

 

velikonoční pečivo

Výslužka pro koledníky i dobré pečivo k čaji a kávě.

Atraktivní a při tom jednoduché pohoštění; z dostupných a obyčejných surovin, které máme většinou doma.

pečivo ovečky

Ingredience: 100 g másla nebo margarínu pokojové teploty, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky, 1 lžička kakaového prášku, ½ lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky soli.

 

Postup: Do změklého másla zapracujeme cukr, pak vmícháme vejce a sůl. Mouku smícháme s kypřícím práškem a po částech postupně zapracováváme do máslové směsi.

Těsto rozdělíme na větší (asi 3/4) a menší část (asi 1/4). Tu větší na vále lehce posypaném moukou rychle zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a uložíme do chladu. Do menší části vmícháme kakao, také propracujeme, zabalíme a uložíme v chladu.

Ze světlého těsta vytvoříme tenčí váleček, ten rozkrájíme na stejné kousky, které zakulatíme do kuliček. Stejně zpracujeme i tmavé těsto.

rozdělení těsta

Na plechu vyloženém pečicím papírem nebo fólií s teflonem skládáme kuličky do tvaru oveček. Z tmavého těsta formujeme hlavu, ucho a nohy. Při tvarování si pomáháme párátkem.

tvarování pečiva

Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 minut na 180 stupňů.

Z uvedeného množství surovin vyrobím 6 oveček.

šest oveček