Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vídeňský tažený štrůdl

tažený štrůdl

Jak říkala babička: „Ve štrůdlu musí být hodně náplně a málo tenoučkého těsta. Musí být vláčně vlhký, aby neudusil!“


Na jeden štrůdl budete potřebovat:

těsto: 150 g hladké mouky, 1 menší vejce, 1 lžíci rozpuštěného másla, půl lžičky octa, špetku soli, asi 60 ml vody;

náplň: přibližně ½ kg oloupaných a nastrouhaných jablek (plátky nebo hrubší nudličky), 1 až 1 a půl hrsti vlašských ořechů nastrouhaných nebo velmi jemně posekaných, 2 vrchovaté lžíce másla, asi 40 g strouhanky, cukr, mletou skořici, podle chuti rozinky a asi 1 až 1 a čtvrt dl smetany ke šlehání.

 

Příprava těsta:

Suroviny zpracujeme na středně tuhé těsto. Vytvoříme bochánek a necháme asi půlhodinku odpočinout pod teplým kastrolem.

 

Těsto přemístíme na utěrku poprášenou moukou, rozválíme a pak stejnoměrně vytahujeme obdélníkovou placku. Musí být průsvitná a tenká jako papír.

 

Pak plníme:

2/3 plochy vytaženého těsta posypeme na polovině másla opečenou strouhankou, jablky, ořechy, posypeme cukrem, skořicí, příp. rozinkami. Prázdnou třetinu těsta pomažeme máslem, náplň potřeme lehce ušlehanou šlehačkou. S pomocí utěrky zavineme, konce založíme.

 

A pečeme...

Vytvořený závin přemístíme na vymazaný plech a povrch potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme asi půl hodiny do zhnědnutí povrchu. Během pečení ještě dvakrát až třikrát potřeme máslem.