Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chlebová polévka

 

 

chlebová polévka

 

 

Polévka ze staršího tužšího chleba. Tak, jak ji vařila moje babička. Rozpis ingrediencí je na asi 1,75 l hotové polévky.

 

Ingredience: 35 g sádla, 100 g chleba bez kůrek, 100 g kořenové zeleniny, 3 stroužky česneku, 20 g sušených hub (asi hrst), 2 vejce, asi 1700 ml vývaru (masitý, z kostí, zeleninový, houbový), mletý pepř, kmín, libeček, majoránka, sůl - bude-li třeba.

 

Postup: Chleba nakrájíme na malé kostky, které na sádle osmažíme do hněda (jako topinky). Zalijeme vývarem, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, houby, kmín a pepř a necháme vařit. Před dokončením okořeníme libečkem, majoránkou a česnekem. Úplně na konec do polévky rozklepneme vejce, promícháme a ještě krátce povaříme. Je-li třeba, polévku dosolíme.

 

Poznámka: Chleba můžete dát i s kůrkou, ale na starším chlebu již nebývá bezchybná a také se v polévce hůř rozváří. Babička kůrky okrajovala, sušila a dávala je „k lepšímu“ v zimě králíkům. Houby můžete dát i podušené čerstvé; asi tak ¼ kg hub by stačilo. Nebo je můžete úplně vynechat, polévka je i bez nich chutná.