Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbová zelňačka

 

 

houbová zelňačka

Zelňačka tak, jak ji máme rádi. Já jsem použila sušené bílé hříbky. Ty ale nejsou v polévce příliš výrazné, tmavé houby (křemenáče) by byly vidět víc.

 

Ingredience: 3 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 menší nebo 1 větší mrkev, mletá paprika (sladká i pálivá), 1 kapie, 400 – 500 g kysaného zelí, 2 pořádné hrsti lehce podrcených sušených lesních hub, kmín, mletý pepř, sůl, celerová a libečková nať, vývar z masa – nejlépe napůl z vepřového a z uzeného masa.

 

Postup: Na sádle osmažíme drobně krájenou mrkev s cibulí a kapií, přidáme mouku a mletou papriku a zasmahneme. Zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Zelí překrájíme, dáme do polévky. Přilijeme vodu ze zelí – podle míry kyselosti třeba jen část. Okmínujeme, opepříme, přidáme houby a vaříme, dokud není zelí měkké. Ke konci varu přidáme ještě sekané zelené natě. Je-li třeba, polévku dosolíme.