Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévka z kotrče

 

 

polévka z kotrče

Je to vlastně taková falešná dršťková. Ona se dá uvařit i z muchomůrky růžovky, tam je ale trochu odlišný postup. Kotrč na fotce vážil 1,5 kg, to už je docela macek – ale dorůstá prý až 6 kg(!). Obvykle nacházím menší, přibližně kilové. V ingrediencích je propočet na 4 porce polévky.

kotrč

Ingredience: 500 g kotrče, 2 vrchovaté lžíce másla, 1 cibule, 2 – 3 lžičky papriky (já dávám půl na půl sladkou a pálivou), mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku (nebo polovic, kdo jej nemusí), litr vývaru z kostí, masa, zeleniny, hub nebo kvalitní masokostky, libeček, majoránka, petrželová nať, sůl na dochucení.

 

Postup: Očištěný kotrč rozkrojíme na větší kusy, které ovaříme v osolené vodě. Scedíme a houbu nakrájíme na proužky jako dršťky. Množství syrové houby vypadá velké, ovařením se objem zmenší.

 

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, poprášíme moukou, přidáme papriku a zasmažíme. Zalijeme zchladlým vývarem a dobře rozmícháme. Vložíme na proužky pokrájenou houbu, sekanou libečkovou nať, opepříme a společně vaříme. Před dokončením ochutíme česnekem a majoránkou. Je-li třeba, osolíme.

 

Polévku na talíři sypeme jemně posekanou petrželovou natí. Podáváme s pečivem.

 

Poznámka ke kotrči: když jej posadíte na talíř s trochou vody a uložíte do chladného sklepa, vydrží dlouho čerstvý. Prý i naroste. To jsem však nepozorovala, asi jsme jej spotřebovali příliš brzy :-(