Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paštičky se sýrovo-vaječnou náplní

paštičky

 

Paštičky z listového těsta plněné slanou nádivkou ze sýra, vajec a uzeniny. Výborně se hodí k pivu i vínu. Listové těsto vyrobíme doma nebo jej můžeme koupit již hotové. Z uvedeného množství upečeme přibližně 60 paštiček a připravíme 1/2 kg náplně. Do jedné paštičky jsem dala v průměru 7 g náplně.

 

Ingredience: 600 g listového těsta, vejce na potření, bílý nebo modrý mák na ozdobu

70 g suchého salámu (např. uherák, vysočina), 200 g taveného sýra (smetanový, šunkový), 80 g másla, 2 PL mléka (bude-li třeba), 3 KL plnotučné hořčice, 2 natvrdo vařená vejce, 1/2 menší cibule, petrželová nať, sůl.

 

Paštičky - korpusy

Těsto vyválíme na sílu 2 - 3 mm a kulatým vykrajovátkem (o průměru 45 mm) vykrájíme kolečka (120 ks); do poloviny z nich doprostřed vykrojíme menším vykrajovátkem (o průměru 20 mm) otvory. Dostaneme tedy v ideálním případě 60 plných koleček, 60 mezikruží a 60 malých koleček - vše použijeme, malá dvoucentimetrová kolečka nelikvidovat!

 

Nyní plná kolečka rozložíme na plech a potřeme je rozšlehaným vejcem. Na pomazaná kolečka položíme mezikruží (kolečka s otvorem) a jejich povrch potřeme vejcem. Dáme péct.

 

Nejmenší kolečka také rozložíme na plech, potřeme vejcem a lehce posypeme mákem a upečeme.

 

Hotové necháme vychladnout. S výhodou si korpusy můžeme upéct den předem.

 

Náplň

Salám umeleme nebo velice drobně nasekáme. Pak jej vyšleháme se sýrem, máslem, hořčicí, příp. přidáme mléko. Nakonec vmícháme nadrobno rozsekaná vejce, cibuli a petrželku. Je-li třeba, osolíme.

 

Dokončení

Důlky v paštičkách plníme hotovou náplní (použijeme sáček s hladkou trubičkou nebo jen malou lžičku). Navrchu ozdobíme kolečkem sypaným mákem.