Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knäckebröd - chrupavý chléb

 

knackebrod

Upravila jsem původní recept z Mezinárodní kuchařky (J. A. Fialová a kol., Avicenum 1967, 1975), který je na internetu též hojně opisován. Těsto mi umíchala pekárna na chleba - program Dort (bez předehřevu).

 

Část žitné mouky je možné nahradit moukou pšeničnou, množství cukru můžete upravit podle vlastní chuti. Chléb sice obsahuje velké množství vlákniny, ale v žádném případě to není nic dietního!

 

Ingredience: 400 gr žitné celozrnné mouky, 1 PL cukru, 1/2 PL soli, 250 ml mléka, 160 g tuku.

 

Postup: Chladné mléko, rozdrobený tuk, sůl, cukr a mouku vypracujeme na hladké těsto. Necháme asi půl hodiny odpočinout.

 

Těsto vyválíme na sílu stébla, hustě propícháme vidličkou a rozkrájíme na obdélníky (6 x 12 cm) nebo jiné tvary. Pečeme na pekáči vyloženém nepřilnavou teflonovou fólií nebo pečicím papírem v dobře vyhřáté troubě do jemného nahnědnutí povrchu. Raději hlídáme, přeženeme-li dobu pečení, rychle se pečivo začne po okrajích pálit.

 

Uskladnit nejlépe v uzavřené nádobě, v suchu a chladnu.