Vídeňský houskový knedlík
Knedlíková klasika mojí babičky a tety. A hlavně se vždycky povedou! Určitě vás zasytí víc, než ty hypersupermarketové nafouklé „kynuté knedlíky“, složené jen z mouky a vody; které když krájíte, od nože lítají „piliny“.
Ingredience: 200 g žemlí (veka, příp. jiné bílé pečivo 1 – 2 dny staré, ne příliš tvrdé), 120 g másla, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2 lžíce mléka, sůl, 2 lžíce posekané petrželové natě, 3 lžíce mouky, 3 lžíce strouhanky, sůl.
Postup: Utřeme změklé máslo s celými vejci a žloutky. Pečivo nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem. Dohromady smícháme máslo s vejci, navlhlým pečivem, petrželkou, moukou a strouhankou. Mírně osolíme. Propracujeme navlhčenýma rukama. Uděláme kulaté knedlíky (aby se akorát tak daly uplácat do hrstí). Uvaříme je v osolené vodě asi 12 - 15 minut (můžete zkusit jeden vylovit a překrojit). Čtvrthodina určitě stačí, necháte-li je vařit přece jen o pár minut déle, určitě se nebudou rozvářet.
Knedlíky podáváme překrojené na půl. Z uvedeného množství uvaříme 8 knedlíků, tj. 4 porce.