Jdi na obsah Jdi na menu
 


Yorkshire pudding

 

yorkšírské pudinky

Poslední dva týdny se zabývám fenoménem yorkshirských pudinků. Co recept, to jiný poměr vajec, mouky a mléka. Pátrala jsem i v kuchařkách renomovaných autorů (Mary Berry, Jamie Oliver apod.). Nebo stačilo zadat do Googlu heslo „yorkshire pudding recipe; tam mě doslova zaskočilo množství různých receptů.

Vyzkoušela jsem již 4 velmi odlišné recepty a vždy se pudinky povedly tedy aspoň vypadaly jako fotky na internetu.. Měli jsme s roastbeefem a také k hovězí pečeni na slanině. Moc nám chutnaly. Manžel prohlásil, že je to něco na způsob palačinko-větrníku bez náplně. Občas se najdou lidé, kterým pudinky nechutnají. Inu, kolik lidí, tolik chutí. Nakonec jsem našla mně vyhovující poměr surovin.

 

Ingredience: 3 vejce (po 65 g), 125 g hladké mouky, 250 ml mléka, ½ KL soli, muškátový oříšek (strouhaný), tuk podle potřeby.

Postup: Velkou výhodou je krátká a nenáročná příprava. Vše dohromady prošlehejte v misce tyčovým mixérem, už jen upéct a je hotovo.

Formu na pudinky necháme rozpálit v horké troubě (200°C). Do důlků dáme trochu tuku a opět formu vložíme do trouby. Tuk musí být opravdu hodně horký.

Formu vyjmeme a důlky rychle naplníme těstem – stačí do poloviny až dvou třetin – těsto při pečení hodně nabyde. Pečeme do zlatohněda; asi 12 – 16 minut

upečené pudinky

Z uvedeného množství jsem upekla 18 kousků, ale samozřejmě záleží na velikosti formy. Ta moje má mnohem mělčí důlky, než např. muffinová.

A pak že Angličani neumějí vařit! Doporučuji k vyzkoušení všem nadšeným experimentátorům :D .