Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ryba tažená v čaji

 

ryba tažená v čaji

Ten recept jsem získala z ruského internetu, upravila jsem jej a doplnila. Takto můžeme připravovat různé druhy menších i větších ryb s bílým masem. Nyní (na fotkách) jsem použila cípala evropského, rybáři by jistě nahradili naší domácí bílou rybou.

 

Chuť ryby je zajímavá, jemně "čajová", vzdáleně připomínající šproty. Ke svačině stačí 1 ryba o váze cca 300 g v neočištěném stavu.

 

Ingredience: 1 kg ryb, 5 lžic sypaného černého čaje nebo 10 sáčků, 50 ml slunečnicového oleje, lžíce soli, 7 celých pepřů, 2 bobkové listy. Citrónová šťáva k servírování.

 

Postup: Ryby očistíme, vykucháme a odstraníme hlavy. Čaj spaříme 1/4 l vroucí vody a necháme louhovat asi 1/4 hodiny. Procedíme a do tekutiny přidáme olej a sůl. Ryby poskládáme na těsno do hrnce (já jsem ryby příčně rozpůlila), přidáme koření a zalijeme připraveným čajem.

 

Rychle zavaříme a pak na okraji plotny necháme táhnout 2 hodiny při max. 70°C. Kdo má "zázračný chytrý" elektrický hrnec, má po starostech, nastaví termostat a čas ;-) . Necháme zvolna schladnout. Podáváme studené zastříknuté citrónovou šťávou s pečivem; ryby můžeme přelít trochou oleje sebraného s povrchu tekutiny.