Hanzalův pstruh
Pstruh podušený na hořčici, česneku a pivu. Šťáva je po pivu nahořklá; komu by intenzívnější hořká chuť vadila, dá piva méně a objem tekutiny doplní rybím vývarem. Rozpis ingrediencí je pro 1 porci.
Ingredience: 1 pstruh, lžíce másla, 40 – 50 ml piva, 1 stroužek česneku, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl, pepř.
Postup: Pstruha očistíme a břišní dutinu prořízneme až k ocasu. Páteř těsně za hlavou a i ocasu nařízneme a pokusíme se ji odstranit i s většinou kostí. Rybu položíme kůží dospod a rozevřeme.
Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a drobně posekaným česnekem. Na pánvi rozpálíme máslo a rybu na něj položíme potřenou stranou dolů. Horní stranu (kůži) nyní také osolíme. Zvolna opékáme 3 – 5 minut.
Zalijeme pivem a dusíme dalších asi 10 minut. Neobracíme!
Hotového pstruha přeložíme na talíř, přelijeme vzniklou šťávou. Podáváme s bílým pečivem.