Nadívaný kapr
Proč by měl být kapr jen na Vánoce a jen smažený v trojbalu?
Ingredience: 1 kapr, 80 g másla, 1 houska, 2 vejce, 1/8 l mléka, 150 – 200 g směsi lesních hub (kdyby nerostly, kupte žampióny), mletý pepř, sůl, petrželová nať.
Postup: Očištěného, vykuchaného a omytého kapra osušíme, osolíme a necháme asi půl hodiny odležet.
Připravíme si nádivku. Pokrájené houby podusíme na polovině másla. V mléce namočenou housku vymačkáme a smícháme s dušenými houbami, žloutky, sekanou petrželkou, pepřem, solí a ušlehanými bílky. Naplníme kapra, sepneme jehlicí nebo sešijeme. Vložíme na pekáč, ve kterém jsme rozpustili zbytek másla a pečeme v troubě asi 40 – 50 minut. Během pečení přeléváme výpekem. Podáváme s pečenými brambory nebo smaženými bramborovými hranolky.