Hanácký salát
V sedmdesátých a osmdesátých létech minulého století se prodával na váhu v každých lahůdkách, rybárně, mléčném baru, polotovarech a podobně zaměřených, dnes již neexistujících obchodech. Byl neuvěřitelně levný a s dalamánkem snědený u bufetového stolku býval vyhledávaný coby dobré rychlé občerstvení.
Ingredience na 1 kg hotového salátu: 800 g červeného zelí, 200 g majonézy, 100 g kyselých okurek, 1 cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce octa, 1 rovná lžíce cukru, sůl a worcester.
Postup: Hlávku zelí zbavíme poškozených vrchních listů, rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme košťály. Čtvrtky nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do vroucí vody a do poloměkka uvaříme. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
Majonézu rozmícháme s hořčicí, cukrem, solí, octem, worcesterem, jemně pokrájenou cibulí a na nudličky nakrájené okurky. Smícháme s odkapaným zelím a dobře promícháme.