Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní salát s řepou a kopřivou

 

jarní salát

Poslední dobou jej jím obden a pořád si na něm pochutnávám. Díky sušeným třešním má zajímavou až exotickou chuť a při tom je připraven z obyčejných a laciných surovin (pokud nám rostou kopřivy za plotem, řepu a třešně máme z vlastních zdrojů). Určitě by byl chutný i se sušenými švestkami – ty už nemám, tudíž jsem nezkoušela.

Z uvedeného množství surovin je přibližně ¾ kg salátu.

 

Ingredience: asi 400 g mladých kopřiv (malé umyvadlo), 300 g nahrubo strouhané vařené, červené řepy (váha po uvaření a očištění), 2 natvrdo vařená vejce krájená na kostky či plátky, 2 stroužky česneku – rozetřené, 125 g nízkotučné citrónové majonézy nebo obyčejná majonéza, jogurt, smetana + citrónová šťáva, 65 g drobně krájeného čedaru, hrst sušených třešní bez pecek, drobně pokrájených, sůl, mletý pepř.

použité ingredience

Postup: Kopřivy spaříme ve vroucí vodě (necháme přejít varem cca 1 minutu), oddělíme tuhé části stonku. Z lístků jemně vymačkáme přebytečnou vodu a najemno pokrájíme. Smícháme s ostatními připravenými surovinami, osolíme, okořeníme a necháme uležet aspoň 1 hodinu – pokud to vydržíme.

 

Můžeme podávat jen tak nebo s vhodným pečivem.

salát