Salát z mladých tykviček
Tento nesmírně jednoduchý recept pochází z Istrie.
Na čtyři malé přílohové porce potřebujeme: 4 mladé tykvičky (ideálně každá okolo 200 g), sůl, pepř. Na dresink: bílý vinný ocet a olej – nejlépe olivový – ve směsi půl na půl; na ty čtyři porce stačí 50 – 60 ml octa + to samé množství oleje. Chceme-li podávat jako samostatný pokrm, dávky zdvojnásobíme a jako přílohu volíme bílé pečivo.
Postup: Z tykviček odkrojíme zbytek stopky a „bubák“ po odpadlém květu. Uvaříme je v osolené vodě do měkka, stačí čtvrt hodiny. Scedíme.
Schladlé nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na talíř nebo plochou misku. Osolíme, opepříme a zalijeme dresinkem. Necháme chvíli odležet, dobře vychladit a podáváme.