Vepřové na paprice
K takto upravenému masu můžeme podávat různé přílohy – houskový či kynutý knedlík, dušenou rýži, moučné máslové noky nebo těstoviny.
Ingredience na 4 porce: půl kila vepřové kýty nebo plece, 2 cibule, 100 g vepřového sádla, 15 g mleté sladké papriky, 60 g hladké mouky, 80 ml mléka, 80 - 100 ml smetany (12% a víc), sůl.
Postup: Pokrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme papriku, krátce zasmažíme a podlijeme mírně vodou. Do základu vložíme nakrájené maso (asi 3 kusy na porci), osolíme a pod poklicí dusíme do měkka. Podle potřeby promícháváme a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou, zasmažíme, zalijeme vodou (asi 600 ml) a dobře rozšleháme. Přilijeme stanovenou dávku mléka a omáčku dobře provaříme.
Nakonec do omáčky přidáme smetanu, vložíme zpět maso, dochutíme a ještě krátce převaříme.